Leto 2015 v Štúrove - ubytovanie - Penzión EVERLAST Camping Vodník - splav rieky Hron

pia04192024

Aktualizovanéštv, 02. nov 2023 14:34

  • Vytvoriť účet
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.

Bratislive.sk

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, promócie, rodinné a firemné akcie, podujatia... Portál Bratislive.sk hľadá spolupracovníkov - obchodných zástupcov, fotografov, dopisovateľov, redaktorov...
Back Úvod Správy Avíza a pozvánky Rímske hry a Danube Limes day 2015

Rímske hry a Danube Limes day 2015

BRATISLAVA 3. septembra 2015 - Rímske hry – Z virtuality do reality (18. ročník) sa spojili v tomto roku s podujatím Danube Limes Day (2. ročník), ktoré sa budú konať 12. septembra 2015 od 10:00 – 18:00 hod.v Rusovciach v Múzeu antickej Gerulaty a rímskom parčíku.

Rímske hry a Danube Limes day 2015

Prečo už 18 rokov pripravujeme Rímske hry? Rímska ríša a Gerulata
Gerulata bola prvým kastelom v línii Carnuntum – Ad Flexum. Tábor mal dôležitú strategickú úlohu – chránil východné krídlo légií stacionovaných v Carnunte, hlavnom meste Provincie Pannonia. Meno Gerulata prevzali Rimania pravdepodobne od domáceho keltského obyvateľstva. Archeologické výskumy v Rusovciach odkryli minimálne štyri stavebné etapy datované do 1. – 4. stor. po Kr. V  zázemí tábora Gerulata je doložené civilné osídlenie, poľnohospodárske usadlosti a viaceré pohrebiská, nachádzal sa tu zrejme aj brod a prístav.

Kamenná vežovitá pevnostná stavba prezentovaná v areáli MMB – Antická Gerulata je 4. stavebnou etapou kastela a vznikla zabudovaním do rohu staršej architektonickej konštrukcie po roku 380. Práve táto časť je navrhnutá na zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Veža mala 12 mohutných pilierov, ktoré tvorili nádvorie. Základové murivo pilierov siahalo do hĺbky 4 m. Vzhľadom na hĺbku základov pilierov i obvodových múrov veže (3 m) statické posudky uvažujú až o trojposchodovej stavbe. V strede bola asymetricky umiestnená studňa. V pilieroch a obvodových múroch mladšieho kastela boli zamurované staršie kamenné výtvarné diela, ktoré sú vystavené v lapidáriu múzea. Vežovitá stavba má paralely s povalentiniánovskými limitnými pevnosťami v stredodunajskom priestore. Súvisia s významnou reorganizáciou, výsledkom ktorej bola stavba pevností v ľavom rohu praetentury (prednej časti) pôvodných auxiliárnych táborov.
Bohatú históriu môžete na vlastné oči vidieť, keď prídete na Rímske hry 2015.

Rímske hry v roku 2015 zameriame na tanec ako ušľachtilé umelecké vyjadrenie pohybu, nebude chýbať ani predstavenie ostatných oblastí života – legionári, gladiátori, odievanie, výtvarné umenie. Poznávať staroveký Rím cez Gerulatu umožnia aj tento rok informačné technológie a niektoré z nich projekt uplatní priamo v rámci súťaží na Rímskych hrách. Návštevníci sa môžu zapojiť do rôznych disciplín a v rámci 3 vyhodnotení vyhrať pekné ceny.

Danube Limes Day obohatí poznávanie histórie najmä prostredníctvom športu. Súčasťou podujatia je aj cyklovýlet, ktorého časť povedie v trase starej rímskej cesty z Carnunta do Gerulaty. Vodáci plánujú splav od Carnunta po Rusovce. Cyklisti vyrazia od mosta Lafranconi a počas zastávok budú dostávať informácie o rímskych pamiatkach na území Carnunta.

Danube Limes Day je medzinárodné podujatie venované rímskym pamiatkam na dunajskej hranici, ktorú tvorila reťaz rímskych táborov spojených cestami. Tie hlavné legionárske stáli v našej oblasti vo Viedni (Vindobona), Petroneli (Carnuntum), pri Komárne (Brigetio) a Budapešti (Aquincum). Medzi nimi boli menšie pevnosti ako napr. Gerulata na území dnešných Rusoviec.


Podrobný program RÍMSKE HRY 2015:

MÚZEUM ANTICKÁ GERULATA, RUSOVCE
15:00 slávnostný nástup legionárov – TOSTABUR
16:00 gladiátorské zápasy – TOSTABUR

10:00 – 17:30 súťaže
Z virtuality do reality – odhaľovanie minulosti
Zábava a tanec v Ríme
Obliekanie tuniky a tógy
Odhaľovanie rímskych citátov
Umenie a remeslo v Ríme
Bojová technika
Rímske chute


DANUBE LIMES DAY 2015

RÍMSKY PARČÍK
10:00 – 17:30 zo života rímskeho vojenského pochodového tábora
S.C.E.A.R, Sarus a Marcomannia
Rope skipping – skákanie, súťaž, akrobatické vystúpenia

Ďalšie aktivity
Vodácky splav po Dunaji
Vodáci plánujú splav od Carnunta po Rusovce.

Na bicykli po stopách Rimanov
Kultúrno-historické podujatie je zamerané aj na šport, resp. poznávanie histórie prostredníctvom športu. Súčasťou podujatia je aj cyklovýlet, ktorého časť povedie v trase starej rímskej cesty z Carnunta do Gerulaty. Cyklisti vyrazia od mosta Lafranconi a počas zastávok budú dostávať informácie o rímskych pamiatkach na území Carnunta. Keďže trasa je náročnejšia, pôjde o menšie podujatie pre skupinu cca 30 osôb. Účastníci dostanú atraktívne tričká s názvom podujatia, vstup zdarma do Archeologického parku – Carnuntum a Gerulata.

Zraz: 8.50-9.00 – pod mostom Lafranconi, na petržalskej strane
Trasa: Most Lafranconi - Hainburg - Bad Deutsch Altenburg (Museum Carnuntinum) - vojenský amfiteáter – Petronell-Carnuntum (Archeologický park) Pohanská brána - Edelstal - Kittsee - Jarovce - Rusovce (cca. 52 - 58 km).
Trasa z Carnunta do Rusoviec-Gerulaty bude približne kopírovať trasu rímskej cesty, po ktorej kedysi chodili rímski vojaci a obchodníci. Prevažná časť trasy ide po cyklocestách a asfaltovým alebo spevneným povrchom, úsek medzi Edelstalom a Rusovcami väčšinou po komunikáciách s premávkou.

Zastávky spojené s výkladom:  
1. Bad Deustch Altenburg – Museum Carnuntinum – stretnutie s vodákmi
2. Rímsky vojensky amfiteáter
3. Petronell - rímske mesto
4. Civilný amfiteáter
5. Pohanská brána  
6. Gerulata

Prihlasovanie: e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Vedie:  sprievodca Miroslav Musil – 0948 037 300  
archeológ Kristián Elschek – 0902 232 717


ARCHEOBUS
Most SNP – Rusovce Gerulata – Jarovce – Kittsee – Berg – Edelstal – Prellenkirchen – Archeologický park Petronell Carnuntum (A) a späť

Odchody
Bratislava – Most SNP: 9.00, 13:00
Rusovce – GERULATA: 9.45, 13:45

Viac na www.muzeum.bratislava.sk


BRATISLIVE.SK hľadá spolupracovníkov!

Portál Bratislive.sk hľadá spolupracovníkov pre obchodné zastupovanie, na dopisovanie, realizáciu fotoreportáží a videoreportáží, redaktorskú prácu. Príp. ak sa venujete, alebo poznáte niekoho, kto by rád pracoval ako obchodný zástupca pre portál Bratislive.sk s bezkonkurenčnými províziami, resp. ak poznáte niekoho, kto sa venuje, alebo by sa chcel realizovať napr. v tvorbe zaujímavých videí, video relácii, fotoreportáží, dopisovaní pre portál Bratislive.sk, ozvite sa.

Tel.: 0903 671 087

e-mailTáto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.


Staňte sa spolutvorcom portálu BRATISLIVE.sk!

Ak je vo Vašom okolí niečo, na čo by ste chceli upozorniť, stalo sa niečo vo Vašom okolí, posielajte nám tipy, fotografie, videá, informácie, radi ich budeme na portáli Bratislive.sk uverejňovať. Posielajte na e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. , alebo telefonicky na: 0903 671 087.


Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť