Leto 2015 v Štúrove - ubytovanie - Penzión EVERLAST Camping Vodník - splav rieky Hron

štv04252024

Aktualizovanéštv, 02. nov 2023 14:34

  • Vytvoriť účet
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.

Bratislive.sk

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, promócie, rodinné a firemné akcie, podujatia... Portál Bratislive.sk hľadá spolupracovníkov - obchodných zástupcov, fotografov, dopisovateľov, redaktorov...
Back Úvod Spoločnosť Ostatné zo spoločnosti Rôzne druhy inteligencie

Rôzne druhy inteligencie

Rôzne druhy inteligencieHovard Gardner, ktorý na začiatku osemdesiatych rokov napísal knihu Frames of Mind (Spôsoby myslenia), rozlišuje sedem druhov inteligencie.
Ak sa na tieto rôzne druhy ľudskej inteligencie pozrieme bližšie, môžeme zistiť napríklad to, na aké povolanie sa najviac hodíme, prečo majú niektoré deti problémy v škole a podobne.
 
Ľudia, ktorí majú zlý prospech, napriek tomu, že sa snažia, zvyčajne nemajú verbálno-lingvistickú inteligenciu. Títo ľudia sa totiž neučia čítaním ani počúvaním prednášok, ale sú nadaní v iných smeroch.
 
 
 
Verbálno-lingvistická inteligencia: V našom školskom systéme je tento druh inteligencie meradlom IQ. Táto vrodená schopnosť čítať a písať je veľmi dôležitým druhom inteligencie, pretože nám umožňuje získavať informácie a komunikovať. Touto inteligenciou sú obdarení predovšetkým novinári, spisovatelia, právnici a učitelia.
 
Matematická inteligencia: Táto inteligencia sa zaoberá údajmi, ktoré sa dajú vyjadriť v číslach. Touto inteligenciou musia byť obdarení matematici. Inžinieri musia disponovať tak verbálno-lingvistickou, ako aj matematickou inteligenciou.
 
Priestorová inteligencia: Túto inteligenciu majú predovšetkým tvoriví ľudia ako maliari a výtvarníci. Architekti musia mať tieto prvé tri druhy inteligencie, pretože ich povolanie vyžaduje slová, čísla i priestorovú predstavivosť.
 
Fyzická inteligencia: Touto inteligenciou sú obdarení veľkí športovci a tanečníci. Fyzicky nadaní sú mnohí ľudia, ktorí nemajú v škole dobrý prospech. Títo ľudia sa najlepšie učia tým, že niečo robia. Do skupiny ľudí nadaných touto inteligenciou patria predovšetkým remeselníci. Napríklad návrhár pretekárskych automobilov musí mať tieto prvé štyri druhy inteligencie
 
Intrapersonálna inteligencia: Tomuto druhu inteligencie sa často hovorí "emočná inteligencia". Ľudia sú niekedy neúspešní, pretože majú strach z neúspechu. Mnoho ľudí zarába málo len preto, že ich strach z možnej straty peňazí je väčší, ako ich túžba zarábať veľa peňazí.
 
Interpersonálna inteligencia: Touto inteligenciou sú obdarení ľudia, ktorí ľahko komunikujú s druhými. K týmto ľuďom patria charizmatickí rečníci, veľkí speváci, kazatelia, politici, herci a predajcovia.
 
Ekologická inteligencia: Tento druh inteligencie vyžaruje z ľudí do ich okolia. Do tejto skupiny patria ľudia, ktorí majú vrodené pochopenie pre pôdu, rastliny, zvieratá a životné prostredie. Touto inteligenciou bývajú obdarení farmári, lesníci, oceánografi.

 

 

zdroj: H. Gardner, Frames of Mind

fotografia: internet

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť